Skip to main content

De bouwsector sukkelt al een half jaar met een tekort aan PUR voor isolatie. Dit leidt tot vertragingen en hogere prijzen. Nagroeibare isolatiematerialen zijn een uitstekend alternatief met extra voordelen qua akoestiek en gezond binnenklimaat.


Wat meer over PUR

Polyurethaan (PUR) is een twee-componenten hardschuim dat bestaat uit Polyol en Isocyanaat. Het heeft zijn populariteit te danken aan de hoge thermische isolatiewaarde. Je past het toe in de vorm van platen of als ter plaatse gespoten laag. De productie is gedaald door een tekort aan MDI (Methyleendifenyldi-isocyanaat), het hoofdbestanddeel van zowel PUR- als PIR-platen. Er zijn wereldwijd maar een handvol producenten van MDI, waardoor problemen in één bedrijf gevolgen heeft voor het volledige aanbod.

De isocyanaten zijn giftig en daarom kies je bij PUR best voor de platen. Die zijn in de fabriek onder gecontroleerde omstandigheden vervaardigd. Na uitharding en uitdamping mag PUR niet meer schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij verhitten, verzagen of versnijden komen de gevaarlijke stoffen wel weer vrij.


Een valabel vervanger

Bij een tekort aan een standaardproduct als PUR denken we best eens na over valabele vervangers. Welke kwaliteiten verwachten we van isolatiemateriaal? Enkel warmte-isolatie? Of ook: akoestische isolatie, vochtregulatie,  thermische inertie, gezondheid en milieuvriendelijkheid? 

Er zijn alternatieven die hiervoor goed scoren en vlot passen in een bestaand bouwplan.

We kunnen isolatiematerialen in drie grote groepen onderverdelen:
- synthetisch: resol, eps
- mineraal: rotswol, glaswol, cellenbeton
- nagroeibaar: houtwol, cellulosevlokken, gerecycleerd katoen, stroleem, vlasdekens, hennepdekens


Nagroeibaar alternatief

Nagroeibare isolatiematerialen zijn onbeperkt en oneindig voorradig. De extra-voordelen van akoestische isolatie, thermische inertie, gezondheid en milieuvriendelijkheid krijg je er gratis bij.
Meer info vind je op www.batic2.eu of via BASbouwen.

De PUR-perikelen zorgen voor stress en hinder bij lopende bouwprojecten. Ze kunnen ook de aanzet zijn voor een andere aanpak. Veel materialen zijn minder gekend maar minstens even goed. BASbouwen zet u graag op het spoor naar kwaliteitsvolle alternatieven voor PUR.