Skip to main content

De temperatuur liep in veel huizen tijdens de voorbije hittedagen op tot 28°C en meer. Dit bracht korte nachten met weinig slaap. Met de opwarming van het klimaat mogen we ons aan steeds meer hittegolven verwachten. Het aantal dagen per jaar met gemiddeld 25°C zal oplopen van 10 nu tot 64 tegen 2100. (KULeuven  - Het Laatste Nieuws, 21/06/2017).

 

Bekijk met BAS hoe je de hitte in huis kunt vermijden:

Tijdens de eerste dagen van een hittegolf heb je binnenshuis nog weinig last. De massa van de stenen, vloeren en gewelven van de woning kunnen veel warmte opslaan waardoor de binnentemperatuur maar traag stijgt. Hoe zwaarder je woning, hoe trager. Goede isolatie maakt ook dat de warmte minder snel binnendringt. Bij aanhoudende hitte zal de binnentemperatuur onvermijdelijk stijgen. Dit ga je best te lijf op 2 fronten: de warmte buitenhouden en koele lucht binnenhalen.

 

De warmte buitenhouden - zonwering

Om de warmte buiten te houden zijn er 3 zaken belangrijk: zonwering, zonwering en zonwering! Hoe meer ramen je langs de buitenzijde afschermt van de zon, hoe koeler je huis. Plaats zonwering op de zuid -, west- en oostkant.

 

Oost - Zuid - West

In het zuiden staat de zon in de zomer heel hoog. Je kunt haar straling weghouden met een dakoversteek of een knikarmluifel of door een zeil boven het raam te spannen (tarp). Ook een pergola met begroeiing, zoals een druivelaar, biedt schaduw. In het oosten en westen staat de zomerzon te laag om ze zo tegen te houden maar ze geeft wel veel warmte. Scherm hier het volledige raamoppervlak af om de hitte buiten te houden. Dit kan met rolluiken, screens, verdraaibare lamellen en nog een resem andere oplossingen volgens ieders smaak. Kies bij beweegbare zonwering voor automatisering.  Zo vermijd je om thuis te komen in een bakoven.

 

Zonwering aan de buitenkant

Verduistering aan de binnenzijde is niet goed genoeg. Enkel zonwering aan de buitenkant werkt. Voor oostelijke en westelijke ramen kan zonwerende beglazing een goede oplossing zijn. Bij ramen op het zuiden blokkeert dit onvoldoende de hitte en verlies je het genot van een aangenaam zuiders winterzonnetje. In het oosten en westen biedt een goed geplaatste loofboom soelaas. De kruin houdt de zon tegen in de zomer maar niet in de winter.

 

Koelte binnenhouden - overdag

Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht zolang het buiten warmer is dan binnen. Een open schuifraam laat op hete dagen de warme buitenlucht gemakkelijk binnen en verliest tegelijk haar isolerende werking. Dit is te vergelijken met open ramen en deuren in de winter, maar dan omgekeerd…

 

Koelte binnenhalen - 's nachts

Pas als het buiten koeler is, vaak ’s nachts, is het interessant om ramen en deuren open te gooien. Versterk het koelend effect door een venster op het gelijkvloers en een venster in het dak open te laten. De koude nachtlucht duwt dan van beneden de warme lucht naar boven door het openstaande dakraam. Tijdens de hele nacht kan de warmte die is opgeslagen in de massa van je gebouw naar buiten spoelen. De volgende dag kan die massa dan weer veel warmte opnemen waardoor de temperatuur in huis minder snel zal stijgen. Addertje onder het gras: het raam op het gelijkvloers dat de hele nacht openblijft, is best inbraakveilig. Sommige nieuwe ramen hebben om die reden speciale ventilatieroosters. Bestaande ramen kan je beveiligen met een traliewerk of houten latwerk.

 

Aandacht voor oververhitting bij bouwplannen

Bij nieuwbouw of grote renovatie kun je met het oog op oververhitting veel maatregelen inbouwen.
Vraag bij BAS duurzaam bouwadvies voor een hittebestendig huis.